Съвети при избора на диамант

Карат (Carat weight)


Докато повечето хора смятат, че това се отнася до размера, каратът всъщност е измерване на теглото на диаманта. Цените на диамантите се увеличават с теглото на карата, тъй като по-тежките диаманти са по-редки. Но между два диаманта от един и същи карат, Cs определя остатъчната стойност . Един карат е равен на една пета от грама (1ct=0.2gr).

Научете повече за 4 Cs от GIA – Diamond Grading System™ (международната система за оценка на диамантите).

4 Cs – cut, clarity color, и carat weight.

Съвет: Потърсете диаманти, които попадат точно под популярните каратни тежести като 0,50 ct. 0,70 ct., 0,90 ct., 1 ct. Те ще ви дадат най-добрата стойност за разликата във външния вид от тези с по-високи карати.

 

Чистота (Clarity)

Чистотата или още наречена “Clarity” се определя се чрез броя, размера, релефа, позицията на дефектите открити в диаманта. Колкото по-малко „несъвършенства“ има един диамант, толкова по-висока е неговата стойност. Според GIA съществуват 12 групи на дефектност.

Съвет: Ако наистина предпочитате диамант с много малко несъвършенства, изберете VVS1-VVS2 Clarity въз основа на скалата GIA. Иначе диамантите VS1-VS2 са предпочитани от мнозина, тъй като изглеждат безупречни за нетренирано око. Не забравяйте, че колкото по-голям е диамантът, толкова по-очевидна е яснотата. Формата също трябва да бъде съобразена: брилянтните форми (Round, Oval, Marquise, Pear, Heart, Princess, Emerald) прикриват несъвършенствата по-добре от стъпаловидни форми (смарагд и ашер).

 

Цвят (Color grade)

Цвят на диаманта или още “Color grade”, въз основа на това колко бял или безцветен е диамантът, оценен от скала от D до Z, като D е най-безцветният, а Z съдържа забележим кафяв или жълт оттенък. Отнася се само за бели диаманти, а не за модерни цветни диаманти (жълти, розови, сини или други цветни диаманти). Обикновено е трудно за хората да разграничат цвета, освен ако не се сравнят с други насипни диаманти.

Съвет: Изберете цвят въз основа на размера. За диаманти над 1 карат изберете D-H диаманти, докато диаманти по-малко от 1 карат могат да имат I-J. Това е така, защото цветът е по-очевиден при работа с по-големи камъни. Като цяло, дайте приоритет на разреза пред цвета, дори диамантът с по-нисък цвят, може да има красив блясък с висококачествено изрязване, докато обратното не е толкова привлекателно.

 

Разрез (Cut grade)


Както казахме разреза на диаманта е значително по-важен от неговия цвят, тъй като е от определящо значение за блясъка на диаманта (отражението на светлината), полирането (гладкостта на фасетите) и симетрията (подравняването на фасетите) и др. Друго важно нещо е че според формата и разположението на фасетите се определя видът на шлифовката.

Изрязан диамант с правилните пропорции отскача светлината отгоре, вместо да изтича през дъното или отстрани.
GIA оценява отрязания диамант по скала:
– Excellent: Максимален огън и блясък, отразява повечето светлина, която влиза в диаманта, което води до невероятен блясък.
– Very good: Отразява светлината по-близо до отличното изрязване, може да изглежда почти същото за нетренирано око, отлична стойност.
– Fair/Good: Отразява повечето светлина, която влиза, но все пак с намален огън и блясък. За диаманти с тегло по-малко от 0,75 карата, този клас е приемлив, тъй като вариацията в блясъка е незначителна.
– Pool: Повечето светлина, която влиза, излиза отстрани или отдолу. Склонен да изглежда матов или стъклен, забележим дори за нетренирано око.

Съвет: Помислете за формата преди всичко. Кръглите диаманти биха се справили лесно с оценка Много добър или Отличен. Ако имате ограничен бюджет, Fair/Good може да бъде добър избор – лекото намаляване на блясъка дава място за значително увеличение на размера за същата цена.

 

Сертификация

Независими лаборатории оценяват диамантите и предоставят сертификати за проверка на тяхното качество. Тези лаборатории разполагат с професионални гемолози, които се специализират в класирането на диаманти – процес, който осигурява обективен преглед на характеристиките и цялостното качество на всеки диамант. Има различни видове сертификати според лабораторията извършила изследването – GIA, AGS, IGI, HRD и други.

Целта му е да даде на потребителите увереност и спокойствие, че получават това, за което плащат. Важно е обаче да се отбележи, че лабораторното сертифициране НЕ е оценка, която има за цел да определи пазарната стойност на даден артикул.

 

Може да харесате също

Вашият коментар