Съвети при избора на диамант – сертификати

След като се запознахме с международната система за оценка на диаманти в първата статия от поредицата със съвети при избора на диамант е време да поговорим и малко по детайлно за сертификационния процес, различните организации, които го извършват и каква е разликата между тях.

В международен аспект, основните независими организации (лаборатории) занимаващи се с оценка на диаманти се броят на пръстите на едната ръка но дори и така има значение коя организация е издала сертификата съпровождащ диаманта, който смятате да закупите. В тази ще разгледаме основните 5 организации,а именно GIA, AGS, HDR, IGI и EGL.

GIA (Gemological Institute Of America) – както вече знаете това са създателите на 4cs (съвременната системата за оценки на диаманти) и може много често да срещнете техни сертификати в предлаганите от нас диаманти.
Karat оценка 6/6.

AGS (American Gem Society) – професионалисти в областа на оценката диаманти, като единствената разлика в оценката е че я правят в скалата от 1 до 10, като 10 е най-ниската (I2). По-рядко можете да срещнете техни сертификати в нашият каталог.
Karat оценка 6/6.

HRD – Базираната в Антверпен компания се среща по-често в Европа от колкото в САЩ, като нейните оценки се базират също на 4cs. Често бихте срещали нейни сертификати в нашият каталог.
Karat оценка 6/6.

IGI (International Gemological Institute) – както от името се подразбира, международен институт за оценка на скъпоценни камъни. По наше мнение и наблюдения и на други профисионалисти в бранша оценките издавани от IGI са леко занижени, например диамант класифициран с цвят G от IGI, може да бъде класифициран като H от GIA или HRD.
Karat оценка 4/6.

EGL – друга американска организация за оценка на диаманти, също с леко занижени стандарти подобно на IGI. Не предлагаме диаманти с EGL сертификация.
Karat оценка 4/6.

Заключение: Въпреки че две от основните организации предлагат леко занижени стандарти при оценката на диаманти, имайте предвид че сертификат издаден от тях е със значително по-голяма тежест от сертификат издаден от случаен гемолог или лице изкарло няколко месечен курс. Винаги избирайте диаманти със сертификат от посочените по-горе лаборатории. Всичките предлагат форма  за безплатна онлайн проверка по номер на сертификат разположена в техните сайтове.

Може да харесате също