Карат


Докато повечето хора смятат, че това се отнася до размера, каратът всъщност е измерване на теглото на диаманта. Цените на диамантите се увеличават с теглото на карата, тъй като по-тежките диаманти са по-редки. Но между два диаманта от един и същи карат, другите Cs определят стойността.

Съвет: Потърсете диаманти, които попадат точно под популярните каратни тежести като 0,50 ct. 0,70 ct., 0,90 ct., 1 ct. и т.н. Те ще ви дадат най-добрата стойност за разликата във външния вид от тези с по-високи карати.

Чистота

Определя се чрез броя, размера, релефа, природата и позицията на вътрешните и вечните характеристики, открити в диаманта. Колкото по-малко „несъвършенства“ има един диамант, толкова по-висока е неговата стойност.

Съвет: Ако наистина предпочитате диамант с много малко несъвършенства, изберете VVS1-VVS2 Clarity въз основа на скалата GIA. Иначе диамантите VS1-VS2 са предпочитани от мнозина, тъй като изглеждат безупречни за нетренираното око. Не забравяйте, че колкото по-голям е диамантът, толкова по-очевидна е яснотата. Кройката също трябва да бъде съобразена: брилянтните кройки (кръгли, принцеси, възглавнички, овални, круша и маркиза) прикриват несъвършенствата по-добре от стъпаловидни кройки (смарагд и ашер).

Цвят

Въз основа на това колко бял или безцветен е диамантът, оценен от скала от D до Z, като D е най-безцветният, а Z съдържа забележим кафяв или жълт оттенък. Отнася се само за бели диаманти, а не за модерни цветни диаманти (жълти, розови, сини или други цветни диаманти). Цветът обикновено се преглежда във връзка с настройката. Монтажът също има разлика в ефекта му. Обикновено е трудно за хората да разграничат цвета, освен ако не се сравнят с други насипни диаманти.

Съвет: Изберете цвят въз основа на размера. За диаманти над 1 карат изберете D-H диаманти, докато диаманти по-малко от 1 карат могат да имат I-J. Това е така, защото цветът е по-очевиден при работа с по-големи парчета. Като цяло, дайте приоритет на рязането пред цвета: дори диамантът с по-нисък цвят може да има красив блясък с висококачествено изрязване, докато обратното не е толкова привлекателно.

Разрез:


Най-високото и най-важно съображение, тъй като определя блясъка на диаманта (отражение на светлината), огъня (бялата светлина, разпръсната в цветове на дъгата), полирането (гладкостта на фасетите) и симетрията (подравняването на фасетите).
Изрязан диамант с правилните пропорции отскача светлината отгоре, вместо да изтича през дъното или отстрани.
GIA оценява отрязания диамант по скала:
Отличен: Максимален огън и блясък, отразява повечето светлина, която влиза в диаманта, което води до невероятен блясък.
Много добър: Отразява светлината по-близо до отличното изрязване, може да изглежда почти същото за нетренирано око, отлична стойност в сравнение с други разфасовки.
Честно/Добро: Отразява повечето светлина, която влиза, но все пак с намален огън и блясък. За диаманти с тегло по-малко от 0,75 карата, този клас е приемлив, тъй като вариацията в блясъка е незначителна.
Лош разрез: Повечето светлина, която влиза, излиза отстрани или отдолу. Склонен да изглежда матов или стъклен, забележим дори за нетренирани очи.
Съвет: Помислете за кройката преди всичко. Кръглите диаманти биха се справили добре с оценка Много добър или Отличен. За тези с ограничен бюджет, Fair/Good cut може да бъде добър избор – лекото намаляване на блясъка дава място за значително увеличение на размера за същата цена.

Сертификация

Независими лаборатории оценяват диамантите и предоставят сертификати за проверка на тяхното качество. Тези лаборатории разполагат с професионални гемолози, които се специализират в класирането на диаманти – процес, който осигурява обективен преглед на характеристиките и цялостното качество на всеки диамант.

Целта му е да даде на потребителите увереност и спокойствие, че получават това, за което плащат. Важно е обаче да се отбележи, че лабораторното сертифициране НЕ е оценка, която има за цел да определи пазарната стойност на даден артикул.
GIA сертификат

LUXIEE продава диаманти, които са сертифицирани от Гемологичния институт на Америка (GIA). Всеки сертифициран диамант от нашата онлайн платформа е придружен от доклад за оценка или досие.

Научете повече за 4 Cs от GIA – Diamond Grading System™ (международната система за оценка на диамантите).